Tannhelse

Munntørrhet

Spytt beskytter munnens tenner og slimhinner. Spyttmangel øker risikoen for tannløsning, soppinfeksjon, sår i munnen og hull i tennene. Langvarig munntørrhet er en alvorlig sykdom som bør kartlegges. Munntørrhet i korte perioder kan derimot være mer ufarlig.

Mange mennesker opplever munntørrhet i forbindelse med stress og nervøsitet. De fleste mennesker kan oppleve munntørrhet i en eller annen form. Dersom munntørrheten vedvarer over lengre perioder bør derimot en tannlege eller lege oppsøkes. Spesielt hos eldre kan munntørrhet være et problem.

Spyttet har mange viktige funksjoner. En av disse er å spyle rundt i munnen. Den smørende evne er også viktig i form av menneskets evne til å tygge, svelge og snakke. Bivirkning av visse medisiner eller sykdom kan føre til spyttmangel og at spyttkjertelens funksjon reduseres. Det er flere sykdommer som kan gi munntørrhet f.eks. revmatiske sykdommer, sykdommer i lever og hormonelle forandringer.

Munntørrhet kan behandles enten gjennom lindring eller behandling. Dersom du opplever munntørrhet er du velkommen til å kontakte oss for råd, tips og timebestilling.