Tannbleking

Tannbleking er tryggest hos tannlegen din

File eith Back

Bleking av misfargede tenner blir stadig mer populært. Men merk deg at tannblekingsmidler bare kan selges av tannleger. Tannblekingsmidler som omsettes over nett er enten ulovlig eller rett og slett lureri.

Hos tannlege Ribe i Kristiansand brukes det blekemiddel som er grundig testet gjennom flere år med kliniske studier. Her er du sikret et trygt og langvarig resultat.

Kraftsalven kommer fra tannlege Erlend Ribe i Kristiansand. Tannblekingsmidler skal på ingen måte misbrukes forteller han.

Første gang du bruker et slikt middel skal det være under direkte tilsyn eller instruks fra en autorisert tannlege. Dette er nedfelt i en forskrift fra Mattilsynet på bakgrunn av et EU-direktiv. Det er kun tannleger og tannpleiere som har lov til å selge tannblekingsmidler med en styrke på 0.1 – 6 prosent hydrogenperoksid. Dersom tannblekingsmidler omsettes over nett eller i butikk, er det enten ulovlig eller med en så svak styrke at det ikke vil ha noen effekt.

– Tannblekingsmidler skal man behandle med respekt. Det er blant annet ikke lov å selge dette til barn og unge under 18 år eller til gravide. Tannblekingsmidler anbefales heller ikke dersom du har hull i tennene dine, da dette kan medføre skade på nervene, sier Ribe.

Ufarlig
– Sørg for en grundig undersøkelse hos tannlege eller av tannpleier før du går i gang med prosjekt hvitere tenner, råder han.

Har du normalt friske tenner og følger tannlegens instrukser, er tannbleking ufarlig. Du kan riktig nok oppleve ising i tenner over en kortere periode, men dette er reversibelt og vil forsvinne når behandlingstiden er over.

– Sensitivitet kombinert med en liten slitasje på emaljen gjør at noen er litt skeptiske til å bleke tennene. Selv vil jeg si at disse små bivirkningene langt på vei oppveies av de fordelene man ofte oppnår ved tannbleking. Med et hvitt og flott smil opplever jeg at pasientene mine blir mer opptatt av god tannhygiene. De ønsker jo å bevare hvitfargen så lenge som mulig. Dermed unngår man karies og andre kjedelige tannsykdommer, forteller Ribe.

Han anbefaler hjemmebleking til sine pasienter, fremfor tidkrevende bleking i tannlegestolen, for å oppnå et trygt og godt resultat. Ved hjemmebleking får pasienten med seg individuelt tilpassede tannskinner og en gele som skal brukes i et tidsrom på 3 – 14 dager avhengig av hvor hvite man ønsker at tennene skal bli. Skinnene må man gå med i opptil fire timer på dagtid. Alternativt kan man velge å sove med dem om natten.

Langvarig resultat
– Hjemmebleking vil i samråd med tannlege gi deg et profesjonelt og langvarig resultat. Nøyaktig hvor lenge tannblekingen holder, avhenger blant annet av hvor flink du er med tannpussen og tanntråd. Sigaretter, snus, vin, brus, juice, kaffe og te kan få tennene til å tape sin glans. Det samme kan et dårlig kosthold og visse type legemidler, sier Ribe.

Det er mange faktorer som spiller inn her. Men normalt sett vil tennene dine etter en hjemmebleking holde seg fine og hvite i mange år.

Og husk at tannskinnene er en engangsinvestering. Du kan altså enkelt og greit gjenta behandlingen dersom behovet skulle melde seg.

  • kristiansand
  • odontofobi
  • tannlegeangst
  • tannlegeskrekk