Tannstein

Overlat tannstein til proffene

File eith Back

Det hjelper ikke om du pusser til krampa tar deg. Tannstein er helt umulig å få vekk på egenhånd.

Det er derfor vi tannleger terper sånn på viktigheten av en årlig, profesjonell tannrens hos tannlege eller tannpleier. Da fjerner vi tannstein på en effektiv og skånsom måte, forteller Ane Ribe Nerland hos Tannlege Erlend Ribe AS i Kristiansand.

Dette er hensiktsmessig av flere grunner. Ubehandlet kan nemlig tannstein forårsake både tannkjøttsbetennelsen gingivitt, og tannkjøttsykdommen periodontitt som i verste fall kan gjøre at tennene løsner og må fjernes. Tannstein kan også føre til karies, misfarging på tennene og dårlig ånde.

– De aller fleste pasienter har tannstein i mer eller mindre grad, for selv med god munnhygiene er det vanskelig å unngå dette harde belegget helt, sier Ribe Nerland.

Forsteinet plakk
Tannstein dannes ved at plakk mineraliseres eller kalsifiseres, forklarer hun. Plakk er nemlig sammensatt av mat, mineralsalter og andre bakterier som legger seg som en slags hinne over tennene dine. Dette vises som et hvitt, klebrig belegg som du kan skrape bort med neglen. Dersom plakket ikke fjernes, blander det seg med kalksalter fra spytt som gjør at det hardner og blir til tannstein.

– Vi finner ofte tannstein langs tannkjøttet på tennene i underkjeven, eller langs tannkjøttet på jekslene i overkjeven. Her ligger utførselsgangene til de store spyttkjertlene, hvilket gjør at plakket raskere kalsifiseres i disse områdene, sier Ribe Nerland.

Tannsteinen tiltrekker seg raskt mer bakteriebelegg, og det er altså disse bakteriene som kan gi hull i tennene, misfarging på tennene, dårlig ånde og betennelser.

Viktig å forebygge
Det er derfor svært viktig å gjøre det man kan for å forebygge og forhindre utviklingen av tannstein, påpeker Ribe Nerland.

1. Gå til en tannlege eller tannpleier minst en gang i året for en grundig sjekk og profesjonell rens.

2. Puss tennene dine med fluortannkrem.

3. Tannbørsten kommer dessverre ikke inn imellom tennene dine, derfor er det veldig viktig å bruke tanntråd hver dag.

4. Bruk tannbørste av god kvalitet og bytt hver tredje måned.

– Gode vaner med tannpuss og tanntråd vil i de aller fleste tilfeller gi friske tenner. Så enkelt er det, sier hun.

  • kristiansand
  • odontofobi
  • tannlegeangst
  • tannlegeskrekk