Hull i tennene

Ikke utsett tannlegebesøket!

File eith Back

Påbegynte hull gjør som regel ikke vondt og er heller ikke synlige, derfor er de vanskelige å oppdage selv. Men det finnes heldigvis råd.

Det beste du kan gjøre for tennene dine, i tillegg til daglig tannpleie, er å gå til tannlegen med jevne mellomrom. Helst en gang i året, råder tannlege Ribe.

Du kan ikke se dem med det blotte øye. Ei heller merker du dem i form av symptomer som smerter eller annet ubehag i tennene. Vi snakker om påbegynte hull – også kalt karies i tidlig fase. Disse blir man gjerne ikke oppmerksom på før man har vært til kontroll hos tannlege.

Vi avdekker påbegynte hull og behandler dem ved hjelp av grundig tannrens, fluorlakk og gode råd om tannpuss. Da stopper kariesangrepet opp, og emaljen som beskytter tennene vil være like hard og fin. ERLEND RIBE

Det er derfor ingen smart strategi å drøye tannlegebesøket til du kjenner at noe er galt. Symptomer som ising, smerter eller at en bit av ei tann faller av, kan ofte være tegn på hull av det mer alvorlige slaget. Da er kariesskaden kommet for langt, og tannlegen må frem med boret.

Ved regelmessige tannlegebesøk unngår man tannfylling, eller i verste fall rotfylling. Vi tannleger kan normalt se tannsykdommen karies før det oppstår en merkbar skade hos pasienten. Vanligvis anbefaler vi kontroll en gang i året for å være på den sikre siden, forteller Ribe.

Surt miljø
Det er i tillegg mye du kan gjøre selv for å forebygge karies. Først og fremst gjelder det å komme de ugunstige bakteriene i munnhulen til livs.

Hvis bakteriene vi har i munnen får næring i form av sukker eller matrester som blir liggende igjen på tennene, vil de formere seg og danne hull. I plakk, belegg og i spyttet vårt er det bakterier som igjen omdanner sukker og stivelse i mat til organiske syrer, og de sørger dermed for et surere miljø i munnhulen. Dersom plakk og belegg ikke fjernes ofte og grundig nok, vil emaljen sakte, men sikkert brytes ned. Bakteriene vil da trenge inn i den underliggende emaljen og lage hull, forklarer Ribe.

God munnhygiene
God munnhygiene er første bud i kampen mot disse syreproduserende bakteriene. Det oppnår du ved å pusse tennene nøye med fluortannkrem både morgen og kveld slik at matrestene forsvinner. Tanntråd, tannstikkere og mellombørster bidrar til å holde det rent og pent også mellom tennene, mens fluorskyllevann og fluortabletter kan være lurt å bruke for ekstra beskyttelse.

Sist, men ikke minst, er et sunt kosthold alfa omega. Begrens inntaket av sukker, som i søtsaker og sukkerholdige drikker. Det er selvsagt lov å kose seg iblant, for all del. Det er først og fremst den hyppige og vedvarende eksponering av sukker og stivelsesrik mat som er uheldig for tennene, sier Ribe.

Hvis man går og småspiser eller drikker brus hele dagen utsettes de for stadig nye syreangrep, og spyttet vårt – som har en viktig funksjon i forhold til å skylle bort og nøytralisere syren – rekker ikke å gjøre jobben sin.

Regelmessige og faste måltider er derfor viktig for å unngå karies. Og sørg for å drikke vann som tørstedrikk. Med et sunt kosthold, god munnhygiene og årlige kontroller hos tannlege, vil tennene dine normalt sett holde hele livet uten de helt store anstrengelser, forteller Ribe.

  • kristiansand
  • odontofobi
  • tannlegeangst
  • tannlegeskrekk