Aktuelt

Hva gjør egentlig en tannpleier?

File eith Back

Det er bedre å hindre problemer med tenner og tannkjøtt enn å vente til problemene har oppstått, synes du ikke? Forebyggende tannhelse er tannpleier Veronicas aller viktigste oppgave.

Plakk og tannstein inneholder hundrevis av bakterier, gode og dårlige, og det er det faktisk ikke så mange som er klar over.

Enkelte av disse bakteriene kan gi sykdom i form av karies, betennelser eller kronisk tannkjøttsykdom, forklarer Veronica Urdal, autorisert tannpleier hos tannlege Erlend Ribe i Kristiansand.

Ubehandlede infeksjoner i munnhulen kan i verste fall føre til bakteriemi, det vil si bakterier i blodet, og gi andre alvorlige sykdommer.TANNPLEIER VERONICA URDAL

Det er derfor forebyggende tannhelsearbeid er så utrolig viktig. Som tannpleier skal jeg motivere pasientene mine til regelmessig bruk av tannhelsetjenesten, og jeg skal veilede og instruere dem til selv å kunne ivareta gode munnhygienevaner, sier Veronica.

Varierte arbeidsoppgaver
Tannpleierutdanningen gir en bachelorutdannelse i tannpleie, og man kan jobbe som privat eller offentlig ansatt, eller som selvstendig næringsdrivende.

Veronica tok sin utdannelse ved Universitetet i Bergen, og hun har nå jobbet som tannpleier snart 15 år. Mange nysgjerrige spør Veronica: Hva gjør egentlig en tannpleier?

Vel, hverdagen min består først og fremst av pasientbehandling der det å forebygge altså har større fokus enn å reparere, forteller hun. Veronica foretar tannhelsekontroller hvor sjekk av tenner, fyllinger, tannkjøtt og slimhinner inngår. Hun tar røntgenbilder og undersøker dem, setter lokalbedøvelse, behandler tannkjøttsykdom og utfører tannrens og tannbleking.

– Jeg gir også veiledning om tannhelseutfordringer ved ulike kroniske sykdommer og lidelser, påpeker Veronica.

Henviser til tannlege
Pasientene hennes blir kalt inn en til to ganger i året for rutinemessig sjekk og forebyggende behandling. Enkelte grupper, som diabetikere og pasienter med hjerte-karsykdom, følges opp hyppigere.

– Dersom det er nødvendig med mer omfattende behandling, for eksempel av karies, blir pasientene mine henvist videre til en av våre tre dyktige tannleger. Vi utgjør et godt team her hos tannlege Erlend Ribe hvor vi samarbeider tett og som likeverdige. Lurer du på å noe angående din tannhelse så kontakt oss gjerne, sier Veronica.

  • kristiansand
  • odontofobi
  • tannlegeangst
  • tannlegeskrekk